onsdag 17 juli 2013

Fiskgryta - Servera med en sallad och tzatziki 296,5 Kcal

Dagens Middagstips
Fiskgryta
Servera med en sallad och tzatziki


Fiskgryta   1 port      255  Kcal
Tzatziki     1/2port    31,5 Kcal
Grönsallad 1 port     10     Kcal

Summa: 296,5 Kcal
1 potatis
0,5 g saffran1/3 färsk röd chilipeppar
1 morot
2 dl vatten 
1/2 hönsbuljongtärning
150 g vit fiskfilé t ex torsk
1 tomat
20 g purjolök
Vitlöksströssel: 
rivet citronskal 
1/2 finhackad vitlöksklyfta
en nypa flingsalt

Vit fisk

Så här gör du

Skala potatis och morot. Skär dem i bitar. Koka det i vatten med buljongtärning i ca 5 min. Skär fisken i bitar och tomaten i klyftor. Lägg ner det i grytan och koka ytterligare 3–4 min. Strö över strösslet.
 
Servera med sallad
tzatziki

1/2 tomat
15 gram gurka
20 g isbergssallad
Pressa på lite citronsaft


Tzatziki  (100 gram 63 kcal)
Tzatziki är en väldigt användbar sås som passar till flera olika rätter. Därför gör jag alltid en stor sats och sparar i kylen.
Det här behöver Du
1/2 liter Grekisk yoghurt jag använder Laktosfri! 
1 gurka
5 vitlöksklyftor

Tillagning
Skala gurkan
Riv den grovt och låt den rinna av i en sil
Pressa gärna gurkan så att så mycket vätska som möjligt försvinner
Blanda gurkan med yoghurten och riv ner vitlöksklyforna i blandningen.
Blanda ihop och låt den stå och dra i kylen tills du skall använda den.

Det här är ett bra grundrecept som kan varieras i det oändliga som tex.
* tillsätta olivolja
* lite honung
* salt,  och peppar
* persilja
* finhackade oliver
Ta fram en skål från grundreceptet och variera med det som passar just den maträtten Du ska ha för dagen.
Startar med hälsovattnet
Servera med ett stort glas kallt vatten med lime, mynta och citronmeliss.
Smaklig måltid // Bettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar