tisdag 23 juli 2013

Hembakat knäckebröd - utan laktos och gluten




Då var det dags för en halvfastedag igen!

 Dagens meny ser ut som följer...och ger totalt 484 Kcal

 Frukost 94 Kcal
Knäckebröd se recept nedan
1 tsk Keso
3 skivor Gurka
1 kopp Kaffe

Middag 390 Kcal
125 g Grillad kycklingfilé
Marinad: 1 tsk Olivolja, salt, peppar, vitlök
125 g Färskpotatis rostad i ugnen med vitlök
100 g Morötter kokta
150 g Grönsallad med Tomater och Gurka


Godaste glutenfria knäckebrödet
16 st rutor a 14 gram ger 90 kcal/ ruta
  • 2 dl majsmjöl ( bovetmjöl tog jag)
  • ¾ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2½ dl kokande vatten
  • ½ dl olja
  • flingsalt

  1. Sätt ugnen på 150°C varmluft.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör om till en jämn massa.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över massan på plåten.
  5. Klä en plastpåse över handen och platta ut massan så tunt du kan, (täcker nästan en hel plåt). 
  6. Strö till sist över flingsalt och platta eventuellt in det med handen.
  7. Skär ut bitar i valfristorlek. Vill du så kan du lämna bort att skära i massan och sedan bara bryta bitar då knäckebrödet är färdigt.
  8. Grädda i ugnen ca 1 timme.
  9. Ta ut och låt svalna och bryt sedan i bitar.


 Kycklingfilé med ugnspotatis, kokade morötter och sallad

 Hoppas Du får en smaklig måltid

Fakta om Bovetemjöl
Bovetemjöl är ett bra substitut för vetemjöl då det är naturligt glutenfritt. Dessutom har det lågt GI!
VÄRT ATT VETA
Bovetet kommer ursprungligen från Centralasien och Sibirien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Än idag är bovete ett baslivsmedel i Ryssland och delar av Centralasien.
Dagens Kloka
Den som är nöjd är rik.
 ~ Lao Zi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar